25/09/2021

שבח אבות - מנהגי יהודי כורדיסטאן - הקדמה

 

הקדמה

חוברות אלו על החגים הינם חלק מתוך ספר המלקט את מנהגי יהודי כורדיסטאן שבע"ה עתיד לצאת לאור. 

דרכי בחיבור זה הינה לאסוף את המנהגים השונים שנהגו בהם יהודי כורידסטאן, לכתוב מקורות הלכתיים נאמנים לביסוס המנהגים, ולהשתדל להביא את דעת פוסקי דורנו בהתייחסותם למנהג, ובפרט מספרי מרן הראשון לציון הרה"ג מרדכי אליהו זצוק"ל – ממשיך דרכו של הבן איש חי, אשר ראה צורך וחשיבות בשמירה על מסורת אבות כידוע למעיין בספריו.

ישנם שלושה סוגי מנהגים שהזכרתי בחיבור זה:

  • מנהגים שלא מוזכרים בספרי הפוסקים.
  • מנהגים שמוזכרים בספרי הפוסקים האחרונים שנהגו בהם בעבר אך בדורנו כמעט ונשתכחו.
  • מנהגים בהלכה (כאשר הפוסקים מזכירים כמה שיטות כיצד לנהוג בדבר מסוים, ציינתי כפי מי נהגו יהודי כורדיסטאן בכל הלכה).

מנהגים אלו שהזכרתי נהגו בהם רבני כורדיסטאן וחכמיה, ולא הזכרתי מנהגים שנהגו בהם עמי הארצות בניגוד לדעת חכמי ישראל כי דבר זה הוא בבחינת מה שדרשו 'מנהג אותיות גהנם'. כמו כן השתדלתי להביא חלק מהפוסקים בלשונם ממש, כי לצערינו הרב, ספריהם אינם מצויים להמון העם, ולפעמים הייתה חשיבות בהבאת לשונם לביסוס המנהג.

להוי ידוע, כי חוברות אלו אינן מהוות תחליף ללימוד הלכה מקיף מספרי הגמ' והפוסקים אלא רק כתוספת ללימוד ההלכה, על כן לא תמיד הארכתי במקורות ההלכה ובטעמיה, והמעיין במקורות עצמם שציינתי – יוכל לעמוד על הדברים בשורשם.

את רוב ככל המנהגים ינקתי ממו"ר זקני הרה"ג הרב שבתאי בן חיים זצ"ל (רב מועצה אזורית לכיש ומושב מנוחה למעלה מיובל שנים), אשר מקטנותי זכיתי לגדול על ברכיו ולינוק ממנו תורה ויראת שמים ושאלתי אותו שאלות רבות בנוגע למנהגי אבות הללו. וכן מאבי מורי הרב אפרים שבתאי יצ"ו – ממשיך דרכו של מו"ר סבא במושב מנוחה יע"א.

וכבר ידוע מעלת שמירה על מסורת אבות, עד שחז"ל דרשו את הפסוק במשלי (א, ח): "שְׁמַע בְּנִי מוּסַר אָבִיךָ וְאַל-תִּטֹּשׁ תּוֹרַת אִמֶּךָ" – על מנהגי אבות (עיין פסחים דף נ ע"ב; חולין דף צג ע"ב), ועיין מגן אברהם (או"ח סימן סח) שדבר זה נאמר גם על סדרי התפילות. ואיה"ב נאריך בענין זה בס"ד במקום אחר.

ויהי רצון שכשם שזכינו לראות בקבוץ נדחי עמו ישראל מארבע קצוות הארץ, כן נזכה שיראו עינינו וישמח לבנו בביאת הגואל ובבנין אריאל במהרה בימינו, אכי"ר.

שלו שבתאי

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שמאל שהוא ימין – להיכן פונים באמירת "עושה שלום", קדושה ו"בואי כלה"

  בס"ד כ"ו אייר תשפ"ד                                                           שמאל שהוא ימין – להיכן פונים ב...